Discussie in de klas

Op 10 december zijn we naar scholengemeenschap Damstede in Amsterdam Noord gegaan om daar met een 6 VWO klas in te discussie te gaan over klimaatverandering, en dan vooral over wat er aan gedaan kan worden. Na een korte inleiding over de oorzaken en gevolgen  van zowel de klimaat verandering als de komende oliecrisis kon de discussie beginnen.

Een punt dat door een van de leerlingen werd op geworpen, was dat de huidige generatie is opgegroeid met een bepaald toekomst beeld: je wil reizen, carriëre maken en bepaalde luxe goederen die je altijd als normaal en vanzelfsprekend beschouwd hebt. Het zijn ook geen zaken die je  zomaar op wil geven, nu blijkt dat onze manier van leven de oorzaak is van de klimaatverandering. Het probleem is echter, dat onze generatie nu eenmaal met de problemen van klimaatverandering op gezadeld is, en de gevolgen van opwarming zal gaan merken. En als we er nog iets aan willen veranderen zal dat nu moeten gebeuren, ook als dat betekend dat je je toekomst beeld misschien zal moeten bij stellen.

Een ander dilemma dat naar voren werd gebracht, is het internationale karakter van het probleem. Het heeft weinig zin om hier allerlei maatregelen te nemen als tegelijkertijd in landen als China en India de economie op komt en de vervuiling en CO2 uitstoot drastisch toenemen. Daar werd tegen in gebracht dat je ergens moet beginnen, en dat je moeilijk van China of India kan verwachten dat zij allerlei maatregelen gaan nemen om hun CO2 uitstoot tegen te gaan als wij daar zelf niet eens toe bereid zijn.

Na een levendige discussie waar nog veel meer onderwerpen aan bod kwamen, was het les uur sneller om dan we hadden gedacht. Al met al een leuke ervaring, en zeker voor herhaling vatbaar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: