Verslag meewerkweekend

de bedden en paden uitmeten

Op 12 en 13 december hebben we op Swomp een meewerkweekend gehouden. Het doel was het aanleggen van een zogenaamde ‘permacultuur cirkel’, waarin onder andere onze (laagstam) fruitbomen en bessen struiken geplant konden worden.  Het werden twee mooie dagen waarin we met hulp van vrijwilligers bijna de hele cirkel af gekregen hebben.

Kijk hier voor de foto’s.

de bedden uitgraven

het uitgraven van de bedden

De cirkel is opgebouwd als een wiel met in het midden een middenstam perenboom. Vanuit het midden lopen de paden als spaken naar de buitenrand van het wiel. In de verschillende segmenten worden planten gezet die goed met elkaar samen gaan. In de eerste cirkel om het midden heen staan de bessenstruiken, dan komt een cirkel met groente bedden. Daarom heen zit dan een laatste haag met de laagstam fruitbomen, en ander fruit zoals frambozen en een paar bessenstruikjes.

de aarde gelijkmatig verdelen

Omdat het terrein uit onvruchtbare zandgrond bestaat, maken we gebruik van opgehoogde bedden van tuinaarde. Voor de cirkel hebben we een groot deel van de bestaande tuinen afgebroken, en de aarde gebruikt voor de nieuw aangelegde bedden. Elk bed is een stuk uitgegraven in het zand. Om het bed heen is vervolgens een rand gemaakt van hout en stoeptegels en dan opgevuld met aarde.

en zo ziet het er uit

Van tevoren hadden we de bessen en laagstam fruitbomen al besteld: twee pruimen, een kers, een appel en een perenboom. De halfstam perenboom hadden we eerder al gekregen. Daarnaast hebben we nog 10 zwarte bessen, 10 rode bessen, en twee pakketjes met vijf verschillende bessenstruiken. De zwarte en rode bessen kwamen, samen met de kruisbessen die we nog hadden staan, in de eerste cirkel om de perenboom heen. De zes laagstam fruitboompjes kwamen met de rest van de bessen stuiken en wat frambozen die we al hadden in de buitenste fruithaag te staan. Tussen de bessen struiken werden verder nog aardbeien en verschillende kruiden geplant.

En als de vorst die inmiddels is ingevallen de bessenstruiken en fruitboompjes niet beschadigt, dan oogsten we volgend voorjaar een mooie oogst.  Zoiets als hieronder, maar dan wat meer….

Advertisements

1 Comment

 1. Bart Bakker said,

  January 16, 2010 at 6:44 am

  Ik vind het een geweldig project.
  Als ik dat geweten had, had ik graag willen meehelpen.
  Ik heb mijn permacultuurcursus afgerond,die ik zeer van harte kan
  aanbevelen , ook al hebben jullie nog zoveel kennis reeds.
  Ik werd heel blij van die cursus,alsof ik thuis kwam .
  Al die geweldige mensen die je tegenkomt ,die allemaal hetzelfde denken
  daar krijg je heel veel energie van.
  Ik zou graag met een volgend project mee willen doen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: