Nieuw tuin experiment

De vierkante meter moestuin waaide over vanuit amerika waar het een groot succes schijnt te zijn. De ‘square foot garden zoals ‘ie daar heet, is een makkelijke en toegankelijke manier om te beginnen met moestuinieren. In de permacultuur wordt ook al jaren aangeraden om als je echt beginner bent met een vierkante meter te beginnen. Ook op swomp testen wij het uit.

Het advies om klein te beginnen speelde vaak door ons hoofd als we, het overzicht totaal kwijt, tussen de welig tierende bloemen- en kruidenzee op swomp liepen, vaak hebben we verlangd naar een wat kleinere en beheersbaardere tuin om mee te beginnen. Want wat doe je bijvoorbeeld als je, na veel over biodiversiteit gelezen te hebben, met je goeie gedrag heel veel verschillende zaadjes in de grond hebt gestopt? Hoe herken je alles als het kiemt? Wat mag blijven en wat niet?

Natuurlijk heb je braaf allerlei ondersteunende kruiden gezaaid, grondbedekkers en groenbemesters, en met een beetje geluk ook wat zeldzame of vergeten groenten. Maar hoe herken je dat dan? Hoe ziet dat eruit in kiemstadium? Moet je dat uitdunnen, en zo ja hoeveel ruimte laat je er dan tussen? Als je met permacultuur aan de slag gaat komt daar ook nog eens bij dat je wordt aangemoedigd om alles kris kras door elkaar te zetten, maar hoe hou je het overzicht? En belangrijker hoe zat dat ook alweer met permacultuur en onkruid wieden?

Dit soort dingen leer je natuurlijk vanzelf door gewoon lukraak te beginnen. Een paar seizoenen van alles op zien komen en je herkent vanzelf raapjes en radijsjes, zevenblad en muur. Maar met een ‘vierkante meter tuin’ leer je op overzichtelijke manier de gewassen die je wilt telen kennen op je eigen tempo. Tegelijk heb je al het eerste seizoen iets moois en lekkers om mee te pronken. Op de site van Transition Town de Pijp gaan we verder in op de vierkante-meter-methode, op www.squarfootgardening.com vindt je verschillende ontzettend irritante amerikaanse filmpjes met voorbeelden van m2 moetuinen.

Advertisements

2 Comments

 1. Eric said,

  May 9, 2010 at 5:57 am

  Hallo, is het geen handige tip om voor de beginner een handleiding mee te geven: hoe hoog de rand, samenstelling van de grond (+ dikte), samenstelling van de bodem waar de square garden op rust (ik woon bv. 300 m van de vlaamse kust vandaan: niets dan fijn zand), wat zaai je in welk kwadrant? Ik zie een net voor klimmer, wat zet je daar? Lijkt me leuk om heel wat beginners over de streep te krijgen.

  • swomp said,

   May 10, 2010 at 12:05 pm

   Hoi Eric,

   Op de website http://www.depijp.transitiontowns.nl vindt je een iets uitgebreider verslag van onze aanleg. De VELT is ook met een starterpakketje gekomen dat je kunt kopen bij het GroenGemaal, of bestellen via hun site. Je kan ook op youtube een paar filmpjes bekijken, er zijn erg veel handleidingen en dergelijke op het internet te vinden.

   Een kanttekening die wij zelf bij het artikel hebben gezet is dat zij aanraden om een laag van 12cm aarde te gebruiken, dit zou genoeg zijn. Maar zij doen het doorgaans in een bestaand gazon, waar dus gewoon aarde onder zit. Wij hebben op het swomp ook een onderlaag van zeezand, en daarin gaan wij aaltijd uit van een teellaag van minimaal 40 cm.

   Instructies over wat je waar zaait kun je ook op internet vinden, achteraan, bij het gaas hebben wij verschillende bonen die klimmen en stikstof fixeren gezet. Rechtsvooraan en linksvooraan (zuidzijde) ondersteuningsbloemen (afrikaantjes, mexicaantjes en goudsbloemen.) die iets lager zijn. Verder hebben we kogelpeentjes, rode bietjes, raapjes, schorseneer, pastinaak, spinazie, tuinbonen en artichokken gezaaid. Het advies is om toch minimaal enkele bloemen en kruiden voor de insecten te zaaien, en daarnaast een aantal vlinderbloemigen (zoals boontjes, want die fixeren stikstof) en verzamelaars (bv: paardebloem, distel, artichok, kardoen, smeerwortel) erbij te hebben. Je creeërt zo een divers systeem dat gebruik maakt van insecten en de bodem niet eenzijdig uitput. Daarnaast is het per vakje handig om de gewasrotatie te wisselen: dus wortelgewas, bladgewas en vruchtgewas, dan weer wortelgewas etc.

   Succes!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: