SWOMP is jarig!

Sinds gisteren bestaat swomp 3 jaar.


Drie jaar vrijstaat swomp.

Toen het swomp in 2008 bezet werd had de actie verschillende doelen, en raakte ook vele politieke thema’s. Het ging gedeeltelijk om de buurtstrijd waar kraakgroep de Pijp hier en daar een stok achter de deur voor wil zijn, maar bood ook een kans om verschillende bredere mondiale onderwerpen aan te snijden.

De eerste en aanleiding voor de bezetting van het terrein aan de rustenburgerstraat was tweeledig: Ten eerste was het pand door de gemeente gesloopt omdat het anders gekraakt zou kunnen worden. En zo makkelijk ben je niet van ons krakers af!
Ten tweede speelde er rondom de ontwikkeling van dit perceel een strijd van buurtbewoners die zich verzetten tegen de redelijk megalomane plannen van het schoolbestuur dat daar destijds (nu 5 jaar geleden) een schoolgebouw wilde bouwen.

Voor het nieuwe gebouw moesten (inmiddels monumentaal verklaarde) bomen gekapt worden en het gebouw werd zo groot dat er geen licht meer in de achtertuinen van de achterburen en in de huizen van de onderste verdiepingen zou vallen. De bouwvergunningen werden pas gepubliceerd een week voor de bezwaartermijn zou verlopen, de sloopvergunning was toen al verlopen. De school en de gemeente hadden de omwonenden niets laten weten, en lak gehad aan de zogenaamde inspraak en bezwaar die in deze schijndemocratie zou bestaan.

Na een tijdje braakliggen en juridische buurtstrijd werd het terrein bezet met de volgende eisen:
– De bomen worden niet gekapt, handen af van het beetje groen in de Pijp, dat de buurtbewoners nog rest.
– Het gebouw word niet groter dan het bestaande gebouw en laat voldoende licht door voor de achterburen.
– De inspraak en bezwaarprocedures waar de buurtbewoners aan hechten en zich via willen laten gelden dienen gerespecteerd te worden en niet slechts een formaliteit te zijn.

Wij kondigden aan niet weg te gaan voordat deze eisen worden ingewilligd of wanneer de buurt nog steeds grote problemen zou hebben met de bouwplannen.

Inmiddels is het oude bestuur van de scholengemeenschap amarantis gewisseld. De nieuwe plannen voor de school zijn tijdig aan de buurt gepresenteerd (vorig jaar), en het gebouw volgt het contour en volume van het oude gebouw. De bomen blijven staan en zijn inmiddels monumentaal verklaard wegens een inspanning van buurtbewoners.

Een aantal verzoeken van buurtbewoners is meegenomen, zo worden er ecologische maatregelen genomen bij de bouw zoals ingemetselde vogelnestkasten voor vleermuis en gierzwaluw. Het gebouw word bovendien energiezuiniger gebouwd dan normaal. (Al hebben we hier nog geen concrete invulling van gezien).

De plannen zijn met gepast terughoudende skepsis ontvangen door ons en veel buurtbewoners. Eerst zien dan geloven is de meest waargenomen houding. Desalniettemin steunen, zo als het er nu naar uitziet, zowel de buurt als het swomp de huidige bouwplannen. We wachten al enige tijd op een vergunnings-aanvraag.

Inmiddels liggen niet de krakers maar de gemeente zelf dwars. het lijkt erop dat de uiterlijke vormgeving niet door de commissie welstand komt. Bovendien heeft de school moeite om het benodigde geld bij de overheid los te krijgen.

Zolang het niet 100% duidelijk is wat er wanneer gaat gebeuren blijven wij dus zitten.

——————————————–

Aan het swomp zit echter nog een verhaal. Het begin van swomp was gelijk met de klimaatcampagne van groenfront: krimpen of verzuipen! Het bood een kans om onderwerpen zoals klimaatverandering, voedselsoevereiniteit, lokale landbouw, duurzaam leven, boeren(land)strijd werelwijd, en meer van dergelijke thema’s aan te kaarten.

Thema’s die tegenwoordig net zo veel in de media komen als de legios aan buurtmoestuinen die tegenwoordig als paddestoelen uit de grond springen. Maar waar toen nog nauwelijks aandacht voor was. In het begin van swomp moesten wij elke open dag weer uit leggen hoe er een verband is tussen olie en voedsel, tussen klimaatverandering, milieudestructie en voedselproductie. Tegenwoordig hoeven we dat niet meer uit te leggen en kunnen we gelijk verder met wat we eraan gaan doen.

Twee zomers was er wekelijks op zondag een open dag met workshops en filmvertoningen achteraf. Dit jaar is er een swomp buurttuingroep onstaan. Een stuk of 25 buurtbewoners tuinieren inmiddels op het swomp en komen maandelijks bij elkaar om samen te tuinieren en eten.


Kom ook op zaterdag 30 juli naar het swomp, om 3 jaar swomp te vieren. Met barbeque, drankjes, kampvuur, sterke verhalen en muziek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: