Onafhankelijkheidsverklaring Vrijstaat SWOMP 4

Wij, de swompers (de bewoners en gebruikers van dit perceel) verklaren ons onafhankelijk. In deze autonome anarchistische vrijstaat zullen we op een wijze leven die in overeenstemming is met ons geweten en verantwoordelijkheidsgevoel tegenover anderen en de aarde. Wij wensen niet mee te werken aan de verdere vernietiging van de aarde en zien in dat we in de toekomst op een duurzame en onafhankelijke manier met onze omgeving moeten omgaan, willen we de kwaliteit van leven in deze buurt en op aarde waarborgen.

Wij verzetten ons tegen de macht van de overheid en van het grootkapitaal die telkens weer ingrijpende maatregelen door onze strot duwen, zoals op buurtniveau de uitverkoop van de sociale huisvesting, het bouwen van parkeergarages en de veryupping van de Pijp. Op grotere schaal bijvoorbeeld het bouwen van kolencentrales, de opgedrongen verslaving aan olie en de uitbuiting van de derde wereld. Wij verwerpen de door de overheid als rookgordijn opgeworpen nep-inspraak in de vorm van een woud aan regeltjes, bezwaarprocedures en inspraakgelegenheden. Het leidt zelden tot meer beslissingsbevoegdheid van een buurt, wijk of omgeving, eerder tot uitputting en frustratie. Sterker nog we erkennen de overheid niet, die met hun hiërarchie boven de mensen wil staan en zo ongelijkheid binnen samenleving in de hand werkt en mensen hun vrijheden ontneemt.

Wij verwerpen het kaptalistiese consumptie en productie apparaat. Wij verwerpen de voor onze luxe in arme landen geproduceerde goederen. Fabrieksboerderijen hier, en fabrieksboerderijen daar leiden tot een ongelijke verdeling van welvaart, slavenarbeid, landroof en verwoesting van de aarde en haar leefbaarheid voor ons en alle andere levensvormen op aarde. De op export en winst gerichte monocultuur landbouw met al haar gifstoffen en gen-technologie vernietigt niet alleen natuurlijke ecosystemen, het trekt ook sociale verhoudingen uit verband. Leefgemeenschappen worden vergiftigd en tewerk gesteld en dat wat een land produceert aan voedsel en mineralen komt zelden haar inwoners ten behoeve.

Wij verklaren ons solidair met de strijd die in zuid amerika door de verschillende campesino federaties gevoerd word middels land-bezettingen, waarbij zij strijden voor hun leven tegen een apparaat dat werkt voor onze decadentie en overbodige welvaartsophoping.

Wij geloven in een levenswijze waarin ieder zijn of haar eigen verantwoording draagt en in gelijke mate bijdraagt. Wij geloven in D.I.Y, do it yourself, op onze eigen wijze nemen we de touwtjes in onze eigen handen en wachten niet tot een overheid of bedrijf(sleven) invulling geeft aan dit perceel. We wachten niet tot de overheid ons zogenaamde groene initiatieven biedt, maar beginnen zelf met het ontwikkelen van een duurzame en milieuvriendelijke levenswijze. We maken ons sterk voor de groenvoorziening in de buurt, voor onafhankelijkheid van de industrie, kapitaal en voor zelfbestuur. Dit is onze eigen tijdelijke autonome zone waarin we leven zoals wij het willen en wensen, niet volgens de normen die ons van bovenaf opgelegd en door de strot gedrukt wordt.

Wijverbouwen onze eigen groenten zoveel mogelijk zelf in duurzame en verantwoorde tuinen. We kopen, als we kopen, het liefst biologische producten en eerlijke producten. Onze voorkeur gaat uit naar producten die niet onnodig de halve wereld over moesten reizen om hier te komen, en waar niemand voor uitgebuit is. Racisme, seksisme, homofobie en discriminatie worden uitdrukkelijk verworpen omdat dit de vrijheid van mensen in de weg staat. We willen geen dieren onderdrukken, daarom eten we op Swomp geen vlees en vis, ook de bio-industrie zorgt voor vergaande uitputting en vernietiging van de aarde en creëert hiërarchie van leven.

In ons collectief bestaat geen hiërarchie, de structuur is gebaseerd op een ieders gelijke en vrijwillige bijdrage op het vlak waar hij of zij goed in is.

Leve de Anarchie! Leve de Vrijstaat!

13 Comments

 1. January 24, 2009 at 7:56 pm

  Beste Mensen,

  Hulde voor zoveel eigenwijsheid en besef van geboorterecht.
  Ik ben mij bewust van de krachten die de etische opgang van de mensheid frustreren.
  Een reform van de oude structuren is per definitie kansloos omdat deze een agenda nastreven welke haaks staat op ieder harmonisch model.
  Dat is wat jullie hebben juist hebben ingeschat.
  Iedere inspanning om het oude model tot bezinnen te brengen is een verspilling van kostbare energie.
  Daarom leggen jullie en ook ik een nieuwe blauwdruk over de oude heen.
  Mijn bezigheid is het initieren van alternatieve sociaal-maatschappelijke processen en zoeken naar de z.g.n. nulpuntenergie.
  Daarmee wil ik jullie graag helpen indien dit gewenst zou zijn.

  In ieder geval veel sucses, Rob

 2. De Zeeuw said,

  February 9, 2009 at 6:51 pm

  Dag,

  Jullie initiatief is een zeer goed begin, toon mensen hoe het moet. Op den duur klapt deze samenleving, en dan hebben jullie alvast een nieuw begin gemaakt.

  Heel veel succes,
  Z

 3. Maria2 said,

  May 17, 2009 at 12:09 pm

  Owww, alleen de naam… Succes met de volgende ronde censuur!

  • swomp said,

   May 18, 2009 at 1:00 am

   hoi maria,
   ik heb je al eerder ge-emaild, maar ja jij zet je echte emailadres er niet bij.ik sta nu een comment van je toe zodat ik op je kan reageren.

   Het is hier geen indymedia, of discussieforum. er zijn dus uberhaupt geen spelregels. dit is onze website. ja het is een blog, maar daar hebben we voor gekozen omdat we niet weten hoe je een site bouwt en met wordpress is dat erg makkelijk. En ja bij een blog is er de mogelijkheid om comments achter te laten en als die zinnig zijn en bijdragen aan de verspreiding van kennis over duurzaamheid plaatsen we die ook.

   het is dus ook niet jou goed recht om hier je mening te ventileren en het is dus ook geen inbraak op jou recht op vrijheid van meningsuiting als we jou comment niet toestaan.

   het staat je vrij om je eigen blog te beginnen waar je van alles over ons of andere boeiende onderwerpen kan schrijven.

   of naar verschillende fora te gaan waar je van alles kan bediscusieren, via onze site kun je genoeg linkjes vinden dus leef je uit

 4. Maria2 said,

  May 18, 2009 at 3:50 pm

  Helder verhaal,

  waarom dan wel het laten staan van de eerste twee reacties?

  • swomp said,

   May 18, 2009 at 8:49 pm

   welke eersye twee doel je op?

 5. wichal rangai said,

  June 5, 2009 at 1:39 am

  Hebben jullie ook partners of iets dergelijks?

  Ik wil min of meer hetzelfde als jullie doen, maar dan ergens anders (niet in de stad).

  Kennen jullie misschien meer gelijkgestemden die dit ook willen?

 6. KooZ said,

  August 24, 2009 at 10:55 pm

  Heey!

  Ik heb jullie site even bekeken met jullie acties en workshops, veel suc6 en ga zo door!
  Groeten uit friesland.

 7. January 26, 2010 at 5:06 pm

  Hallo ,

  Ik ben net terug van een vakantie naar spanje. als je ooit in de buurt bent van baskenland en e houd van Fietsen dan moet je zeker de fabriek van orbea gaan bezoeken.
  Je krijgt er alle informatie van en eht zijn super fietsen. Ik heb deze tip gekregen via een kleine site vakantie nieuws
  Nu ik vond de linkop jullie site en wou jullie toch nog even bedanken .

 8. Scharlatan said,

  March 23, 2010 at 5:03 am

  He mensen, ben laatst dronken ‘snachts bij jullie monument/centrum langsgekomen. Heb alleen maar geen idee meer hoe ik het terug moet vinden. Wat is jullie adres?
  Vet vet goede idee met Swomp. Wil zeker eens langskomen bij jullie en

  • swomp said,

   April 9, 2010 at 7:42 pm

   hoi het adres is rustenburerstraat 440,

   het is het beste om even te mailen of bellen als je langs komt

 9. January 19, 2011 at 6:31 pm

  […] Vrijstaat Swomp is op 11 juli 2008 gekraakt door kraakgroep de Pijp en Groenfront! Amsterdam. Met de ekologische experimenteertuin willlen we laten zien dat een andere manier van leven mogelijk is, een manier van leven die niet is gebaseerd op de uitputting van onze leefomgeving. […]

 10. June 3, 2011 at 11:01 am

  […] tand in een kunstgebit. Bouwhekken sluiten normaal de straatkant af van de zelfbenoemde ‘autonome anarchistische vrijstaat’, maar tijdens de VICE x Nuit Blanche Mini Tour zullen die magisch openzwaaien voor een speciaal […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: