Achtergrond van het terrein

Leegstand

Toen eind 2005 na enige tijd leegstand de buurt werd geinformeerd over de plannen voor de Rustenburgerstraat 438/440 was de bezwaartermijn voor de sloopvergunning al verlopen, en restte er nog enkele dagen voor de bezwaartermijn van de bouwvergunning zou verlopen. Het bestaande schoolgebouw zou gesloopt worden en er zou een groter gebouw voor in de plaats komen. Hiervoor moesten de bomen die achter het gebouw stonden gekapt. Verder zou het gebouw heel veel licht voor de tuinen en achterliggende huizen blokkeren. Al gelijk bleek dat er geen rekening was gehouden met de buurt. Overschrijding van de toegestane hoogte betreft rooilijnen, gevels tot aan de achtertuin van de buren, een diepe gymzaal in kelder die commercieel uit te baten zou zijn, daar moest dan een damwand voor gebouwd worden. De commissie welstand had bezwaren maar die wegen nooit erg zwaar mee. De ervaring leert dat dit soort projecten meestal vanuit de gemeente gewoon doorgedrukt worden.

Verzet van de buurt

Echter in deze buurt woonden gelukkig een aantal allerte buren die direct na de infoavond een bezwaarprocedure aanspanden. Ook werd een monumentenprocedure gestart om de aanwezige bomen te beschermen tegen kap. De bomen werden uiteindelijk monumentaal verklaard en het bezwaar schrift werd gegrond verklaard Met de burrt werd afgesproken dat de bomen niet gekapt zouden worden en dat er in de omvang van het gebouw rekenig zou worden gehouden met de buurt. Hierna is er weinig gebeurt, er zijn niet eens nieuwe bouwvergunningen aangevraagd.

De uitgelekte kraak

Toen na een jaar leegstand het gebouw gekraakt zou worden is dit op de een of andere manier uitgelekt. Er werd direct beveiliging ingezet en de school werd kort daarna versneld gesloopt. Dit onder begeleiding van een politiehelikopter en veel smerisvertoon. Toen bezorgde buren, die immers bezwaarprocedures aan het doorlopen waren, aan kwamen gesneld werden zij door de politie agressief bejegend en hen werd zelfs de camera (dit om fotos te maken van de verondersteld illegale sloop) uit de handen gegrepen. Naar aanleiding van deze spoedsloop stelde een groenlinks deelraadslid vragen in de deelraad over het hoe en waarom. Het antwoord was dat het OM reden had om aan te nemen dat het gebouw gekraakt zou gaan worden, en om dat te voorkomen het gesloopt was.

gekraakt!

Na een jaar leegstand en twee jaar braakliggen is er nog steeds geen concreet plan, en nog geen vergunning aangevraagd. Om de gang van zaken rondom dit terrein en de vele andere holle kiezen die deze stad ontsieren, hebben wij, kraakgroep de pijp en groenfront amsterdam! Op 11 juli 2008 dit stuk grond gekraakt. Zo makkelijk ben je dus niet van ons af want wij wachten niet tot overheid of kapitaal iets doet maar doen het zelf.

3 Comments

 1. October 19, 2008 at 2:35 pm

  Inspireerend! Permacultuur actie, Ik wil graag langs komen om te kijken en evt. wat zaden van mij te delen. Heb in Portland aan wat actie van city repair meegdaan vorigjaar. Maak gebruik van onze Openbare ruimte!!!!!

  groetjes

  Xto

 2. swomp said,

  November 7, 2008 at 9:42 pm

  leuk! kom vooral langs, wij hebben vooral veel zaden van springbalsemien, distels, korenbloemen en zo.

  reclaim a garden!

 3. May 20, 2009 at 7:22 pm

  […] rond waren (de buurtbewoners protesteerden), had de gemeente de oude school alvast afgebroken. Volgens de krakers omdat de gemeente bang was dat het gebouw gekraakt zou worden. Nu woont Joop er al weer bijna een […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: