De experimenteertuin

Wij hebben op swomp 4 een experimenteertuin gemaakt waarop we laten zien hoe je op een duurzame en klimaatneutrale manier kan leven. Ook in de stad is daar een groot aantal mogelijkheden voor die we hier laten zien. Wij willen niet wachten op overheid of bedrijfsleven, en nu al beginnen met het ontwikkelen van een duurzame levenswijze zonder verslaving aan olie. Wij vertrouwen erop dat de samenleving uiteindelijk zal volgen wanneer hun portomonnee hen hiertoe dwingt. Daarop zullen wíj niet wachten, het ontwikkelen van, en tegelijk het uitdragen van deze manier van leven is een belangrijk doel van swomp geworden.

Zonnecellen

Alle elektriciteit die we gebruiken komt van drie zonnecellen. Zo wekken we onze eigen energie op, op een manier waar zo min mogelijk fossiele brandstoffen of CO2 uitstoot aan te pas komen. Voor ons is een kleine cel genoeg: we kunnen hiermee lampen branden ‘s avonds en naar muziek luisteren. Het is echter niet mogelijk om onze huidige energieconsumptie met zonne en wind energie op te wekken. We zullen onze consumptie moeten krimpen en luxe moeten inleveren, energieslurpers zoals waterbedden en (af)wasmachines moeten de deur uit. Als niet om het milieu te sparen wel omdat olie (en dus energie) gewoon heel duur wordt.

Waterpomp

Met de waterpomp halen we grondwater op die we gebruiken om de planten water te geven. Zo hoeven we daar geen drinkwater voor te gebruiken. Ook het zuiveren van water kost veel energie, en in een land als nederland dat met het stijgen van de zeespiegel langzaam zal verzilten zal zoet water schaarser worden.

GroentetuinenOp het terrein is een groot aantal groentetuinen aangelegd. Door ons eigen groente te verbouwen, hoeft ons eten niet over de hele wereld gevlogen te worden en is er ook geen massa landbouw nodig. Een manier om het hele jaar rond te kunnen oogsten, de bodem niet uit te putten en dus eeuwig op hetzelfde stuk grond te kunnen tuinieren is permaculturen.

Groente en fruittoren

We hebben met bakstenen een ronde constructie gemaakt met in het midden aarde. Ter versteviging zit er in het midden een stapel stenen. Tussen de bakstenen is ruimte gelaten voor aarde waardoor er planten in geplant kunnen worden. Zo heb je weinig oppervlakte nodig om een tuin te maken, en heb je ruimte voor zowel zon als schaduw planten. Bovenin kan groente afval gestopt worden waardoor de aarde binnen in vruchtbaar blijft.

Verticaletuinen

Dit is een manier om met weinig oppervlakte toch een mooie (groente) tuin te kunnen aanleggen. De schuine tuin is vooral voor een klein tuintje geschikt, terwijl de rechte heel goed op een balkon gemaakt kan worden.

 Composthoop

U kunt uw compost bij ons inleveren. Wij gooien die dan op onze composthoop. De compost die zo gevormd wordt, kan volgend jaar weer als mest in de tuinen gebruikt worden. Zo bereiken we meer doelen. Doordat het groenafval niet tussen het gewone afval terecht komt, verdwijnt er minder naar de vuilverbranding, het compost kan als natuurlijke meststof gebruikt worden in de tuinen, en in de composthoop bouw je een gezond bestand aan insecten op. Niet alles kan op de composthoop gegooid worden, daarom hangt er op het hek ook een lijst met wat wel en wat niet gebruikt kan worden.

Houtwal

Schuin achter de composthoop zijn we bezig met het aanleggen van een takkenwal. Dit zijn twee muurtjes van gevlochten wilgentenen, waar tussen allerlei takken liggen gestapeld. Dit is voor kleine dieren zoals egels een mogelijke schuilplaats voor de herfst en winter en biedt een nest plaats voor kleine vogels. Ook trekt het kleine insecten aan die het composteringsproces van de composthoop versnellen.

Vijver

Tussen de composthoop en de houtwal in hebben we een vijvertje aangelegd. Hiermee creëer je een plek voor water planten en dieren zoals salamanders en padden en daarmee vergroot je de biodiversiteit van het terrein. Dit komt uiteindelijk ten goede aan het gehele terrein.

De gele helmbloem

Ondanks het vele zand heeft na twee jaar braakliggen een groot aantal planten een plek gevonden op het terrein. Een van die planten is zelfs een erg bijzondere plant: de gele helmbloem. Dit beschermde plantje komt in grote getale op het terrein voor. Inmiddels hebben we er 46 geteld. Natuurlijk stelt de bescherming die de nederlandse staat biedt niet zoveel, maar in vrijstaat swomp wordt dit plantje met het leven beschermd!

8 Comments

 1. Martin said,

  November 17, 2008 at 2:46 pm

  Goeie actie! Misschien komt http://www.denationaleproeftuin.nl hierbij ook van pas. Zaad is gratis!

 2. jeannette said,

  November 19, 2008 at 2:07 pm

  Respect!!! Geweldig wat jullie doen. Ik kom graag es kijken en inspiratie op doen wat ik op mn balkon ( op t noorden 😦 ) kan doen.
  groet en succses Jeannette

 3. swomp said,

  November 19, 2008 at 2:19 pm

  @ martin, ik heb hem bij onze links gezet. Kan inderdaad niet ontbreken. van t voorjaar zullen we een hoop zaden nodig gaan hebben bedankt!

  @jeannette, Leuk, kom vooral langs. normaal wordt er op zondag getuinierd en is dat een soort met van inloopdag. maar de komende twee zondagen zijn we workshops geven in Nederland en Belgie. Daarna pakken we het normale ritme van zondag tuindag weer op. Kijk ook eens op http://www.permacultuurnederland.org, daar staat geloof ik ook wat over tuinieren in de stad.

 4. January 13, 2009 at 10:09 pm

  Hee, mooie initiatieven!
  Kennen jullie het ruilnetwerk Noppes? Echt iets voor jullie.
  Ik kom graag een keer langs om het een en ander te vertellen. Jullie kunnen ook bij ons langs komen. op het WG terrein.

  • swomp said,

   January 30, 2009 at 11:40 pm

   Hoi Fred,

   Het lijkt ons heel leuk als je een keertje langskomt, stuur anders even een mailtje naar swomp@hypocrisy.org om een afspraak te maken.

   Groet, de swompers

 5. Maymuna said,

  May 19, 2009 at 10:04 pm

  Mooie site en goede initiatieven. Mijn man en ik zijn bezig met onze eerste tuin en het is heel leuk en leerzaam.

 6. Maymuna said,

  May 19, 2009 at 10:05 pm

  O en zonder ooit van deze site gehoord te hebben kwam hij met het idee om braakliggend terrein te kraken, de tuin die we nu hebben is ook gekraakt. Er werd al 5 jaar niet op verbouwd namelijk.

 7. Michael said,

  November 23, 2009 at 12:09 am

  Mijn complimenten! Prachtig wat jullie doen!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: