Strobalenhuis

Omdat we waarschijnlijk de winter door gaan komen op ‘t swomp zullen we een winterverblijf moeten bouwen. En zoals dat in onze experimenteertuin gaat, moet dat een milieuvriendelijk huis worden. Dat houdt in dat we zoveel mogelijk van afvalmateriaal bouwen. De troep van de samenleving kan veel langer meegaan dan dat het gewoonlijk doet. 2 keer per week trekken we dus met bakfietsen door de wijk om tussen het grofvuil bruikbaar hout en andere zooi te scoren.

Ook zullen het goed moeten isoleren en duurzaam verwarmen. Een bekend concept is het strobalenhuis, gebouwd met, of van, blokken stro. Voor meer voorbeelden zie hier en hier.  Natuurlijk wordt ons huis niet zo groot, het is meer een hele grote tuinschuur waar we een huiskamer en keukentje in zullen hebben. Koken gaan we op een houtkachel, na het koken is het huis voor een lange tijd warm genoeg wegens de goeie isolatie van stro. Natuurlijk is de houtkachel ook vervuilend maar je stoot wel co2 uit die al in de omloop is in het ecosysteem. In de buitenste korst van de aarde dus, en niet iets dat lang geleden is opgeslagen en nu diep in de aarde zit. Het is voor ons een alternatief want wij kunnen op het afvalhout van de straat leven, maar voor de samenleving niet, want we heben niet genoeg bossen, en als we ze wel hadden was het zonde om ze te kappen.

We willen ons graag verdiepen in bestaande alternatieven, zo schijn je ook uit je eigen poep een ‘bio’gas kunnen winnen om op te koken/verwarmen. Dit is alleen voorlopig niet haalbaar voor ons op swomp. Hopelijk kunnen we er in een later stadium bij een ander project verder mee. Als iemand hier meer van weet, graag contact opnemen via de mail.

Het bouwen met afvalmateriaal levert al gauw een aantal problemen op. Zo kun je eigenlijk niet beginnen met het maken van je ontwerp tot je een bepaald aantal basismaterialen, in ons geval een flink aantal stevige, lange balken, bij elkaar hebt. daarme kun je kijken wat je mogelijkheden zijn en het begin van de constructie maken. Tegelijk kun je niet wachten tot je alles hebt dat nodig is want dan verspil je kostbare tijd, en je wil toch wel graag klaar zijn voor het winter is. Het betekend dat je het risico loopt om een constructie te maken waarbij later blijkt met iets dat je dan vind het toch beter geweest te zijn als je het anders had gedaan. Het vereist flexibiliteit en creativiteit.

We zijn begonnen met het bouwen van een skelet van balken. Wegens de korte duur van dit projekt hoeven we geen superstevig huis te bouwen, we hoeven waarschijnlijk maar één winter door. Aan de andere kant in crisistijd weet je t nooit. Misschien krijgen we later spijt dat we het niet beter hebben aangepakt. (En nog geen fruitbomen hebben geplant).

Dit houdt in dat we geen fundering hebben. De staande balken staan 50 tot 100 cm diep op een stoeptegel ingegraven. Bovenaan zijn alle balken met elkaar verbonden door horizontale balken die weer met elkaar en de verticale balken zijn verbonden met driehoeksverbindingen. Dit zorgt voor een stevig verband.

vervolgens hebben we met een aantal grote en een paar minder grote platen hout (multiplex en betonplex) een dak gelegd. Dit omdat de strobalen geen regen bovenop kunnen hebben. de regen die er van de zijkant tegenaan ketst schijnt verwaarloosbaar te zijn en maar een klein laagje nat te maken wegens de dichtheid van de balen. Toch zullen wij de buitenkant bedekken omdat we uiteindelijk ook een verticale tuin willen.

Het dak hebben we waterdicht gemaakt met rollen (vloerbedekking) zeil, die overlappend naar beneden zijn gerold en vastgespijkerd. De naden en de spijkers zijn afgesmeerd met dakreparatiespul. Tot nu toe zijn dat spul, en een paar balkjes van vier meter (niet te vinden bij het vuil in deze wijk) onze enige financiele uitgaven voor het huis geweest.

dscf0243

Op de (zand)grond hebben we met tegels een stenen vloer gelegd, deze vloer steekt naar buiten uit want ook de muur van strobalen moet daarop steunen. daarbovenop zullen we een laag zeil, met daarop pallets volgepropt met stro, wol of ander isolatiemateriaal leggen. En daarop komt het klik-laminaat dat de solidaire krakers uit het verbindingsblok, een end verderop in de straat, hebben gevonden.

De volgende uitgaven die we moesten maken waren voor het stro, aankoop en vervoer bleken duurder en moeilijker voor elkaar te krijgen dan gedacht. Wonder boven wonder zijn strobalen in groningen veel goedkoper dan in de randstad, maar het vervoer zou dan weer een kapitaal kosten. Met de hete adem van de winter in ons nek en een beperkte portemonnee hebben we een lading hooi-balen gekocht… Niet zo compact en stevig als stro en eventueel een voedselbron voor kleine knaagdieren. Maar goed het is een experimenteertuin, dus experimenteren zullen we!dscf0249

Met een familielid dat voor ons wilde rijden, en een twee-assige aanhanger kon lenen hadden we voor het vervoer alleen de benzinekosten. Argh! benzine, autos. Waarom konden we niets in de omgeving vinden dan had het desnoods per bakfiets gekund! Maar we moesten naar breukelen en met 4-5 balen in je bak worden dat wel heel veel ritjes voor 100 balen. dat is dus balen.

Het bouwen bleek al gelijk moeilijker want de balen missen de harde blokstructuur van stro, we moesten dus met veel hout een frame van binnen en buiten maken waartussen we de muur klemmen. Ook zullen dscf0250we de muur nu zeker van binnen en buiten helemaal moeten bekleden. Maar dat waren we toch al min of meer van plan. (van binnen toch vanwege de houtkachel en vanbuiten vanwege de verticale tuin.

dscf0259 Op de tegels liggen pallets, op de pallets de onderste rand van een bouwzeil, daarop de muur van hooibalen. De hooibalen hebben (ongeveer) de afmetingen 30x50x100cm wij zetten ze op hun zijkant en hebben dus muren van ruwweg 30 cm dik.

dscf0267

Eerst hebben we een frame aan de binnenkant van de muur gemaakt, en tijdens het stapelen per laag een aantal touwtjes over de baal naar buiten gelegd., toen de balen allemaal op hun plek lagen vanbuiten een frame gemaakt waaromheen we de touwtjes hebben vastgesjord, zodat alle balen op hun plaats werden gedrukt.

dscf02691 dscf0272 Het bouwzeil dat onder de muur door zit is over de muur heen getrokken en onder het dak door, daarna is het hierbóven zichtbare frame vastgeschroefd aan de dakconstructie, het vloerzeil van het dak steekt uit over dit geheel en zal later netjes afgewerkt worden. dscf0274dscf0275 Inmiddels hebben we 60 strobalen erbij. Me die strobalen hebben we de andere drie muren gebouwd. Het risico dat we met de hooibalen muur lopen is dat ie van de zomer gaat broeien. In de lente kunnen we hem afbreken en vervangen voor een stromuur, het hooi vormt dan prima mulch.mulch-008

huisje-011

huisje-009

Alle muren staan nu, op een laag van pallets en tegels, overeind. De komende weken zullen we alle kiertjes en gaten dicht moeten maken. De  vloer van tegels is afgedekt met zeil, om het enigszins vochtdicht te maken. Daarna hebbenwe pallets, volgepropt met het overgebleven stro, op de vloer gelegd. Op de pallets leggen we het gevonden kliklaminaat. Van binnen zullen we de muren bedekken met gevonden hout en gipsplaten, van buiten zit voorlopig bouwzeil, waartegen we later de verticale tuinen gaan bouwen. Daarna leggen we de schoorsteen aan en dan is

het huis af.

huisje-007

mulch-0121

huisaf-001

huisaf-004

huisaf-013

huisaf-017

huisaf-024

huisaf-029

huisaf-028

10 Comments

 1. November 18, 2008 at 5:36 am

  […] November 18, 2008 at 5:36 am (Uncategorized) We hebben onze eerste lading balen binnen en er een muur mee gebouwd! Volg de bouw van ons huis hier […]

 2. Eironeia said,

  November 25, 2008 at 12:27 pm

  Ziet er knus en warm uit zo deze binnenfoto. Nu nog dat houtkacheltje.

 3. November 27, 2008 at 5:15 pm

  […] 27, 2008 at 5:15 pm (Uncategorized) De laaste muur staat nu, voor de foto’s kijk hier. Morgen gaan we weer verder aan het huis werken, onder andere om de vloer te maken en de laatste […]

 4. December 28, 2008 at 2:01 pm

  […] nog wat foto’s van de vloer bij daglicht, hieronder alvast  eentje in het donker, klik hier om de rest van de bouw te […]

 5. December 31, 2008 at 2:04 pm

  […] December 31, 2008 at 2:04 pm (Uncategorized) Na een paar dagen klussen met een paar extra personen is ons duurzame huis af. De kachel en schoorsteen zijn geïnstalleerd, de muren zijn af, en we kunnen beginnen met inrichten. Hiermee is het swomp in deze kou weer een stuk leefbaarder. Het enige dat ons nog te doen staat in het huis is de isolatie van het dak, daarvoor hebben we nog wat steen- of glaswol nodig. We hebben nu ongeveer genoeg voor de helft van het dak, heb je nog wat liggen (of zie je het ergens in een container liggen) laat het ons weten. lees verder over het strobalenhuisje […]

 6. Harry said,

  January 6, 2009 at 11:35 pm

  Das dezelfde kachel als we hadden in de ***prive***… steenkool, antraciet nr 4 brandt er het beste in, en eierkolen.
  Is het een beetje te doen?

 7. swomp said,

  January 7, 2009 at 2:15 am

  ja dat dacht ik al. maar was dat er niet een met van die verticale smalle ruitjes erin? deze heeft mica erin…
  Wij branden geen fossiele brandstoffen dus. maar gewoon hout. En ja dat is wel uit te houden maar het stookt erg snel als je dat lichte afvalhout brand dat bv voor pallets wordt gebruikt.
  hopelijk brand t wat langer met “natuur”hout

 8. max said,

  April 19, 2009 at 9:25 am

  hoi ik woon in thailand en heb het idee een huis tebouwen van hooibalen.
  ik denk dat ik de mensen hier kan laten zien dat je op een goed kope
  manier kan bouwen. en het in de winder warm houd en in de zomer koel blijft
  ( je denkt thailand koud??? ja de meeste mensen hier heb een huis van golfplaten in de winter is het overdag warm maar in de nacht koelt het hard
  af en ouder heben daar veel problemen van. ik woon tussen de rietveden stroo in over vloet. mijn idee is de hooibalen overnaats te vergrendellen en en bezetten met beton met beluchtings gaten.
  meschien hebben jullie nog wat goede tips bvd max

 9. WR1L said,

  June 18, 2009 at 1:48 pm

  Ik hoorde dat er een apparaat bestaat met een soort vat waar men voedselresten in kan gooien (zoals kool) om biogas op te wekken? Het apparaat zou niet al te groot moeten zijn (max. 1 kub). Ik heb op biogasplus gevraagd of ze hier meer over weten zeg maar omdat ik er niets over vond op het Internet.

 10. WR1L said,

  June 18, 2009 at 3:12 pm

  Biogasplus schrijft mij net dat ze alleen met grootschaliger vergisters werken.
  Ik zal anders nog eens googlen op vergisters.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: