Krimpen of verzuipen

E.On kolencentrale op de maasvlakte

Krimpen of verzuipen is de campagne van groenfront! waarin aandacht word gevraagd voor de komende klimaatcrisis. Het is vijf voor twaalf, peak-oil is nu, binnenkort is de olie op, of te duur. De zeespiegel stijgt. Natuurlijk moeten we zoveel mogelijk groene stroomvoorzieningen ontwikkelen en onze verslaving aan olie opgeven, cold-turkey! Maar we moeten niet in de illusie leven dat we met zonne- en wind energie onze huidige stroom consumptie te kunnen onderhouden. Kolen zijn geen optie want dat verergert de klimaatcrisis alleen maar vanwege de co2-uitstoot. Ook bio-fuells en kernenergie zijn geen optie. We zullen binnenkort ons energieverbruik gewoon heftig moeten krimpen. anders verzuipen we hier onder de zeespiegel.

producten

We zullen producten zoals voedsel en kleding niet meer van over heel de wereld kunnen slepen, omdat olie te duur wordt. Lokale seizoensgroenten zullen ons dieet weer bepalen. Vlees wordt onbetaalbaar. Op hetzelfde landje waar je een koe laat grazen die X aantal kilo vlees oplevert kun je middels landbouw toch minimaal 10 keer zoveel kilos voedsel halen. Plastic is verleden tijd, verwarming en koken worden problematisch, en ga zo maar door.

Kolencentrale

We hoeven niet op de overheid of het bedrijfsleven te wachten om verandering te brengen, we moeten nu zelf beginnen! De Nederlandse overheid laat 5 nieuwe kolencentrales bouwen. Op dit moment is het, vinden wij, niet gepast om verder te gaan met de roofbouw van de aarde, en nog meer co2 uitstotende centrales te bouwen. Daarom is E.ON, een duits energiebedrijf dat in nederland kolencentrales heeft, en nog twee wil bouwen, door groenfront! als exemplarisch doelwit uitgekozen. Bij de bestaande kolencentrale op de maasvlakte werd een actie gehouden, de transportbanden voor kolen werden stopgezet. Ook werd de kraan die kolen op de band schept geblokkerd door twee activistes die zich eraan vast ketenden. Zo vanuit de hoogte hadden ze mooi uitzicht op het terrein waar E.On inmiddels nog een centrale aan het bouwen is. Verder werd bijvoorbeeld het hoofdkantoor van E.ON in nederland geblokkeerd door activisten die zich aan het hek vastketenden.

de transportband / conveyor band

Hoe dan wel,

Behalve tegen verdere co2 uitstoot te zijn, zijn we ook ergens voor. Wij willen werkbare alternatieven ontwikkelen om te leren omgaan met de klimaatverandering en de verdere roofbouw op de aarde, onze leefomgeving, tegengaan. Op swomp hebben we dus een zonnecel om in onze stroom te voorzien. Met een zonnecel kun je natuurlijk een hoop minder energieverbruik supporten dan met vervuilende uitputbare energiebronnen. Dat is het krimp-deel van de campagne. Voor ons, want wij zijn maar simpele krakers, is de kleinste, minimale, goedkoopste zonnecel genoeg (huishouden van personen die slechts stroom verbuiken voor licht en geluid).

obstakels

Een groter probleem hebben we met verwarming en koken, momenteel koken we op propaangas. Gas is niet oke: je stoot co2 uit, co2 die lang geleden in de grond is opgeslagen. Liever koken we op een houtkachel waar we gelijk onszelf mee verwarmen bijvoorbeeld. Bij houtverbranding komt natuurlijk ook veel co2 vrij maar dit is dan weer wel co2 die zowiezo al vrij zou komen wanneer de boom vergaat, co2 die al in de omloop is dus. Dit is voor ons een werkbare oplossing, maar voor een samenleving niet. Wij hebben immers niet meer genoeg bos in europa, en als we het zouden hebben was het zonde om het op te stoken. Wij hebben hier zelf nog geen oplossing voor maar we leren elke dag, zo is er de mogelijkheid om te koken op je eigen methaangas (poepgas).

Leren en ontwikkelen

Dit soort lessen zijn dingen die je ruim van te voren wilt leren, we moeten nu beginnen met nadenken over de toekomst en een duurzame levenswijze ontwikkelen. maar voor een samenleving niet. Wij hebben immers niet meer genoeg bos in europa, en als we het zouden hebben was het zonde om het op te stoken. Wij hebben hier zelf nog geen oplossing voor maar we leren elke dag, zo is er de mogelijkheid om te koken op je eigen methaangas (poepgas). Dit soort lessen zijn dingen die je ruim van te voren wilt leren, we moeten nu beginnen met nadenken over de toekomst en een duurzame levenswijze ontwikkelen.

de band geblokkeerd/conveyorbelt blocked

de band geblokkeerd/conveyorbelt blocked

vast!

vast!

lockers on conveyorbelt

lockers on conveyorbelt

de kraan

de kraan

3 Comments

 1. steven said,

  January 6, 2009 at 8:00 am

  De tegelkachel ( hypocaust, russian oven ) biedt een mogelijkheid om met veel minder hout een ruimte warm te houden. Groet, Steven

 2. swomp said,

  January 6, 2009 at 9:34 pm

  Ja inderdaad! tegelkachels zijn moie dingen. Zie http://www.twaalfambachten.nl/ hoe je er een zelf kan bouwen (eventueel met hen) wel prijzig. Weet iemand nog een geodkope, mail ons.

 3. Elzo said,

  March 15, 2009 at 11:40 pm

  Zelf bouwen is heel goed mogelijk. Kijk eens hier:

  http://www.geocities.com/RainForest/Vines/4095/masonry/nav.html

  Het is even doorbijten. Maar als je deze handleiding doorgespit hebt, kun je er zelf een bouwen.

  Trouwen een broodbakoven buiten bouwen kan ook heel goed met flinke hoeveelheid rivierkeien en een flinke baal stampleem.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: