Actiemiddel S.W.O.M.P.

S.W.O.M.P. staat voor Slimme Woonwagenbewoners Op Mooie Plekjes en is een actiemiddel dat in de jaren 90 onstond. In de amsterdamse pijp werden er in de van ostadestraat en op de hoek van wou – ceintuurbaan de eerste swomp-caravans neergezet.

S.W.O.M.P. 1

swomp1

In december 1994 werd op de hoek van ostadestraat 2e vd helststraat een aantal caravans gezet op een stuk grond dat toen bekend stond als het ‘het gat van Bakker’ (een speculant die tot de dag van vandaag berucht is in de Pijp), en doopten het om tot S.W.O.M.P.. Dit uit protest tegen het asociale sloopbeleid dat stadsdeel de Pijp erop nahield (en houdt). Na vier maanden waren de woonwagenbewoners uitgeprocedeerd en vertrokken na een aanzegging tot ontruiming op het laatste moment met hun woonwagens.

S.W.O.M.P. 2

Zij reden met hun wagens en een kleine demo regelrecht naar een zandvlakte op de hoek van de van Woustraat en de ceintuurbaan, waar men operatie ‘desert storm’ uitvoerde. Een tweede Swomp werd gekraakt. Het protest tegen het sloopbeleid ging door.

swomp2

swomp2

S.W.O.M.P. 3

In van Ostadestraat nummers 228/230 werden in 2006 twee kraakpanden illegaal ontruimd. 12 sociale huurwoningen moesten plaats maken voor een aantal luxe-appartementen woning stichting de alliantie zou daarmee over de rug van sociale huurders flink geld verdienen. Nadat het pand ontruimd werd hebben ze het snel, uit angst voor herkraak, gesloopt. Nadat het een jaar braak had gelegen pikte deze nieuwe generatie krakers uit de archieven de actievorm swomp op en op 11 november 2007 werd sinds lange tijd weer een caravand op een stukje grond in de pijp geduwd. Doormiddel van 3,5 meter lange haringen in de grond verankerd en met lock-ons uitgerust was dit een barricade die politie niet zomaar weg kon slepen. Hierdoor bleef swomp 3 geheel tegen verwachting ruim een week bestaan. In die week leerden de nieuwe swomper het vissekom effect kennen. Omdat de buurt continu langs het hek loopt, en je dus continu de kans hebt om je verhaal te vertellen is dit een perfekte aktie vorm voor acties waar je de buurt iets duidelijk wilt maken.

swomp3

swomp3

1 Comment

 1. Renato said,

  November 20, 2009 at 5:48 am

  Hallo, ben in augustus 2008 en dit jaar bij jullie langs geweest en heb een fotodocumentaire gemaakt over swomp.Jullie kunnen het zien op http://www.renatoantinao.com bij series..
  Ben inmiddels afgestudeerd als fotograaf.

  Nogmaals bedankt dat ik daar foto’s mocht maken.
  Groetjes, Renato…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: